Hoitotarinoita

Arjan voitto nivelrikosta 

Arja Kotola, 77-vuotias eläkkeellä oleva kampaamoalan yrittäjä, koki nivelrikon tuomat haasteet arkeensa vahvasti rajoittavana. Pitkäaikainen seisominen työssä oli jättänyt jälkensä, ja eläkkeelle siirtyessään polvivaivat alkoivat rajoittamaan elämistä.

Puutarhatyöt ja kotityöt kävivät yhä hankalammiksi, ja kivut häiritsivät yöunia. Elämä tuntui rajoittuneelta ja elämänlaatu heikkeni jatkuvasti. 

Medilife – klinikalle hakeutuminen oli  Käännekohta. Perinpohjainen tutkimus ja ammattitaitoinen hoito ja ohjaus alkoivat nopeasti tuoda helpotusta.  Jo muutaman hoitokerran jälkeen Arja huomasi parannuksen. Muutamassa viikossa portaissa liikkuminen helpottui, ja aamut alkoivat sujua kevyemmin. 

”3 kuukauden kuluttua kykenin tekemään kaikkea, mitä olin aiemminkin tehnyt”, Arja kertoo. Nyt reilun vuoden kuluttua tilanne on loistava. Arja voi taas nauttia elämästä täysillä. Hän sienestää, marjastaa, puuhastelee puutarhassa ja liikkuu vaivattomasti. 

Arja kannustaa muita hakeutumaan nivelrikon hoidon ammattilaisten arvioon heti — oireiden ilmaannuttua. Medilife -klinikalla hän koki saavansa parasta mahdollista palvelua ja ammatillista ohjausta, josta hän haluaa kiittää lämpimästi. 

Arja Kotola toipui nivelrikon aiheuttamista kivuista Medilife -klinikalla.
Arja Kotola toipui nivelrikon aiheuttamista kivuista Medilife -klinikalla.

Jouko Huidan lonkan nivelrikko huomattiin ajoissa — apu löytyi Medilifelta

Jouko Huidan (65) vasen lonkka alkoi oireilla pari vuotta sitten. Hänen työnsä oli muuttunut yhä enemmän istumatyöksi. Varsinkin liikkeelle lähteminen istumisen jälkeen alkoi olla hankalaa. Lopulta sukan laittaminen jalkaan ei enää onnistunut ja muutenkin liikkumisessa alkoi olla rajoitteita. 

Harmittihan se miestä, jonka harrastuksena oli parikymmentä vuotta ollut pitkien (jopa maratonien) juokseminen ja sen jälkeen hiihtäminen ja vaeltaminen. Liikunnan vähennyttyä painokin alkoi kertyä. 

Eläkkeelle jäätyään viime elokuussa Huida meni ortopedin vastaanotolle. Röntgenkuvat paljastivat selvästi, että Huidan lonkassa oli nivelrikko. Onneksi kuitenkin vasta 2. asteen nivelrikko asteikolla 1-4. Jotain oli kuitenkin tehtävä. 

Huidan puoliso on käynyt aikaisemmin fysioterapeutti Bengt Kevinin vastaanotolla Medilifella ja saanut apua vaivoihinsa. Huida päätti myös kokeilla. Nyt jo puolen vuoden hoitosuhde Medilifeen on parantanut tilannetta merkittävästi: sukka menee jalkaan, Ylläksen keväthangilla 10-15 kilometriä meni sujuvasti, kivut ovat hellittäneet. 

Mitä Huidan lonkassa on siis tapahtunut Medilifen avulla? Bengt Kevin sanoo: ”Ensin sammutettiin tulipalo eli alettiin hoitaa tulehdusta ja syöttää nivelille oikeita ravintoaineita, virheasennot korjattiin ja kenkiin tehtiin oikeanlaiset pohjalliset Balkenforsin — aihioista, joilla jalkojen ”aurauskulma” saatiin ohjattua oikeaksi. 

Jälkisammutuksessa ja vartioinnissa Huidan oma rooli korostuu: ohjeiden mukaista voimistelua ja lihasten vahvistamista kotioloissa. 

Huidan onni oli, että nivelrikkoon päästiin tarttumaan riittävän ajoissa. Bengt Kevinin mukaan lonkkavaivaiset tulevat hoitoon usein liian myöhään, koska lonkan vaivojen kanssa ihminen sopeutuu elämään, kunnes nivelrikko on edennyt turhan pitkälle. Mitä varhaisemmassa vaiheessa nivelrikosta saadaan kiinni, sitä helpommin ja nopeammin rusto voidaan kasvattaa takaisin. Eikä leikkausta tarvita. 

Fysioterapeutti Bengt Kevin venyttää itse kehittämällään työkalulla Jouko Huidan lonkan pehmytkudoksia, jotta nivelkapseliin saadaan lisää tilaa. Yksinkertaista mutta tehokasta.

Poikki menneet nivelsiteet voivat kasvaa takaisin kiinni

Koko elämänsä liikuntaa harrastaneen Arja Kolehmaisen (76) polven nivelsiteet pettivät kesken jumppaamisen. Sairaalaan oli mentävä ambulanssilla. Sairaalassa Kolehmainen laitettiin kävelemään sillä seurauksella, että polvi vääntyi 90 asteen kulmaan.

Sairaalassa todettiin Kolehmaisen polven toisen puolen sivusiteen ja ristisiteen olevan poikki. Sairaalassa jalka lastoitettiin, ja Kolehmainen lähetettiin kotiin odottamaan leikkausta: ei hengen hätää. Hengenhätää ei varmasti ollutkaan, mutta polven kuntoutumisen kannalta elettiin kriittisiä aikoja.

Kolehmaisen tytär oli sitä mieltä, että äidin jalan kanssa ei jäädä odottamaan. Kahden viikolla sisällä Kolehmainen oli Medilifella, jossa aloitettiin polven aktiivinen nivelkuntoutus.

Kollageenia ja jumppaa

Medilifessa oli aiempaa kokemusta siitä, että poikkimenneiden sivusiteitten päät saadaan oikealla ja oikea-aikaisella kuntoutuksella löytämään toisensa ja kasvamaan takaisin kiinni, eikä leikkausta tarvita. Ristisiteen vastaavanlaisesta paranemisesta ei ollut kokemusta, mutta koska kysymys oli samantyyppisestä kudoksesta kuin sivusiteissä, sitäkään ei pidetty mahdottomana.

Kuntoutuksen alussa oli tärkeintä, että uudet vammat sekä tulehdus eliminoitaisiin ja kudosten kas-vua edistävät lääkkeet tuli käyttöön. Yhtä tärkeässä osassa jalan kuntoutuksessa oli Kolehmaisen oma aktiivisuus, jumppaohjeiden säännöllinen noudattaminen.

Kolehmaisen polvi alkoi parantua nopeasti. Kokeen kuukauden kuluttua hoitava lääkäri joutui ihmetellen toteamaan, että polvi oli täysin parantunut, myös ristiside. Kolehmainen saattoi taas tehdä kivuitta itselleen mieluisia kymmenen kilometrin lenkkejä, nauttia vesijumpasta ja retkeillä
mustikkametsässä.
– Kyllä kaikki ihmettelivät, kuinka hyvin ja nopeasti polveni parani, Arja Kolehmainen sanoo.

Ajoissa hoitoon

Tärkeintä oli se – kuten nivelongelmissa aina – että Kolehmainen hakeutui ajoissa kuntouttavaan hoitoon. Hänen tapauksessaan leikkausta ja sen jälkeistä 6-8 viikon kuntoutumisaikaa ei olisi voitu välttää, jos revenneiden nivelsiteitten päät olisivat ehtineet karata liian kauas toisistaan.

Fysioterapeutti Bengt Kevin Medilife Oy:sta sanoo, että parantavat valmisteet kuuluvat ravintotehosteisiin. Parantavia lääkkeitä on todella vähän markkinoilla. Kevinin mukaan terveydenhuollossa epäluulot ja väärät, potilaille haitalliset uskomukset ovat usein parantumistavoitteiden esteenä.


Fysioterapeutti Bengt Kevin toteaa, että Arja Kolehmaisen polvi on kuntoutunut hyvin ilman leikkausta.

Liikkumisen iloa omin nivelin jo kuuden vuoden ajan

Vuonna 2018 keväällä Juha sai leikkaustuomion vasemman polvensa 4. asteen nivelrikon vuoksi. Kipu oli typistänyt hänen kävelymatkansa noin 300 metriin, ja hoitava ortopedi oli määrännyt leikkauksen — ainoaksi — vaihtoehdoksi. Juha kuitenkin päätti tehdä toisin. Vaikka 4. asteen nivelrikkodiagnoosi ei antanut paljon toivoa, hän aloitti rohkeasti kuntoutuksen Mediilife Klinikalla. 

Myös — fysioterapeutti — Kevin Bengt — oli varoittanut, että 4. asteen nivelrikko voi olla vaikea kuntouttaa, sillä Juhan tapauksessa polvinivelen luisen pinnan suojana oleva nivelrusto oli kulunut paikoitellen kokonaan. Siitä huolimatta Juha päätti ottaa haasteen vastaan. 

Jo saman vuoden syksyllä Juha ylitti odotukset kävelemällä yli 10 kilometrin lenkkejä. Vaikka vasemman jalan sisäsyrjässä tuntui ajoittain pientä vihlaisua kun koko paino oli jalan päällä ja siihen kohdistui kiertoa, hän jatkoi metsä- ja maataloustöitä. Bengtin mukaan se kuuluu asiaan tällaisissa tapauksissa. 

Nyt lähes kuuden vuoden kuluttua Juha tulee kontrollikäynnille ja iloitsee polvensa kunnosta: 

”Olen tehnyt kuten on ohjeistettu ja tulos on mielestäni loistava” 

Hän kertoo, ettei polvessa ole enää minkäänlaista vaivaa, ja hän pystyy tekemään kaiken haluamansa. Hän käy mm. säännöllisesti kuntosalilla ja uimassa, polkee kuntopyörää, tekee 5 km lenkkejä ja talvella viihtyy myös avannossa. 

Ehkä tärkeimmäksi osaksi hänen päivittäistä rutiiniaan ovat tulleet kuitenkin aamuiset 15 kyykkyä kahvinkeiton tai kananmunien keittelyn lomassa. 

Myös röntgenkuvatkin vahvistavat, että nivelrikon aste on laskenut 2-3 tasolle kuntoutuksen ansiosta, joten jo sovittu leikkaus onnistuttiin välttämään. 

Juhan tarina osoittaa, että nivelrikon ei tarvitse olla tuomio pysyvään kipuun ja liikkumisrajoitteisiin. — Kuntoutuksen = avulla — ja sitkeällä työllä voi saavuttaa merkittäviä tuloksia jopa hankalissakin tapauksissa. Kun haluat kuntoutua kuten Juha ja monet muut, ota yhteyttä Medilife Klinikalle ja aloita matkasi kohti parempaa elämää. 

Bengt Kevin ja Juha Rajajärvi iloitsevat onnistumisesta Juhan polven nivelrikon kuntoutuksessa.
Bengt Kevin käsittelee Juha Rajajärven polvea, jotta nivelkapseliin saadaan lisää tilaa.

Marianne Päkin ihmeellinen kesä: NIVELKIVUT OLIVAT YHTÄKKIÄ POISSA

Marianne Päkin (62) polvien nivelet olivat viime keväänä huonossa kunnossa.

Fyysisesti raskas työ vammais- ja vanhuspalveluissa oli vienyt hänet kolme vuotta kestäneelle sairauslomalle ja lopulta työkyvyttömyyseläkkeelle.

Ylämäkiä Päkin oli vaikea kulkea, ja rappujen laskeutuminen oli hankalaa. Iso toiminnallinen ongelma ärsytti ja tulehdutti niveliä, leposäryt olivat päivittäisiä.

Kesäkuun alussa Marianne Päkki hakeutui kotkalaiseen fysioterapiaklinikka Medilifelle. Hän oli lukenut lehdestä tarinoita ihmisistä, jotka ovat väittäneet leikkauksen Medilifen kuntoutusmenetelmän avulla ja saaneet kivuttoman liikuntakykynsä takaisin.

Röntgenkuvat paljastivat, että asteikolla 1-4 Marianne Päkin vasemmassa polvessa oli 2. as-teen ja oikeassa 3. asteen nivelrikko, joka tarkoittaa voimakasta kulumaa.
Päkin polvien tilanne oli lopun alkua, joka jossain vaiheessa päättyisi leikkaukseen.

Hämmästyttäviä tuloksia kolmessa kuukaudessa

Kolme kuukautta sen jälkeen, kun Päkki oli hakeutunut Medilifen nivelkuntoutukseen, hän käveli kuuden kilometrin reippaita lenkkejä, kun aikaisemmin puolikin kilometriä oli tehnyt tiukkaa. 155 askelman kuntoportaat sujuivat niin ikään vaivatta usean kerran peräkkäin.

– Kesä oli ihmeellinen, kun kipu oli yhtäkkiä poissa, Marianne Päkki sanoo.

Nyt hän käy pari kertaa viikossa vauhdikkaassa tanssijumpassa ja kerran vesijumpassa.

Syynä kipuun on nivelruston ohenemiseen ja tulehdukseen johtava jalan virheasento, joka kuormittaa nivelpintaa aivan liikaa. Medilifen nivelkuntoutuksen kulmakiviä ovat tulehduksen estäminen, virheasentojen tunnistaminen ja korjaaminen Balkfors-pohjallisten avulla sekä liikeharjoitteet, joilla oikeat ravintoainemolekyylit saadaan rustoon.

Marianne muistuttaa, että on sitouduttava itsekin kuntoutukseen myös kotioloissa eli jumppaamaan muun muassa pakaralihaksia.

Medilifen kehittämän menetelmän ansiosta polven nivelruston paksuus on saatu kasvamaan 2 millimetristä 7,5 millimetriin puolessatoista vuodessa. Nivelrikko voidaan siis parantaa, kun siihen tartutaan ajoissa. Kun nivelessä on arkuutta, turvotusta, liikerajoituksia tai leposärkyä, tilanteen arviointiin Medilifeen on hakeuduttava heti.

Fysioterapeutti Bengt Kevin tutkii Marianne Päkin jalkateriä sopivia pohjallisia varten.
Marianne Päkki ja fysioterapeutti Bengt Kevin miettivät sopivia pohjallisia, jotka korjaavat jalkojen virheasentoa.