Miksi ja milloin hivenaineiden tutkiminen on fiksua?

Mitä ovat hivenaineet?

Tiesitkö, että hivenaineiden tasapaino on välttämätöntä soluaineenvaihdunnan normaalille toiminnalle?

Ihmiselle välttämättömiä hivenaineita ovat esimerkiksi rauta, jodi, kalium, magnesium, mangaani, seleeni ja sinkki. Jokaisella hivenaineella on oma tehtävänsä ihmisen elimistössä, eikä millään muulla aineella voida korvata niiden vaikutusta ihmisen terveyteen. Hivenaineiden puute voi aiheuttaa erilaisia epämiellyttäviä oireita, heikennystä terveydentilassa ja jopa sairauksia.

Ihmisen elimistö ei tuota itse hivenaineita, vaan ne tulisi saada ravinnon kautta. Aina kaikkia tarpeellisia hivenaineita ei kuitenkaan saada ravinnon kautta riittävästi – tällöin lisäravinteet ovat hyvä vaihtoehto hivenainepuutosten ehkäiseksi.

Miksi ja milloin hivenaineiden tutkiminen on fiksua?

Hivenainetutkimuksella mitataan elimistön 23 välttämättömän hivenaineen sekä 17 raskasmetallin pitoisuudet.

Tutkimuksella pyritään kartoittamaan, onko elimistössä riittävästi välttämättömiä hivenaineita, sekä onko elimistöön varastoitunut raskasmetalleja. Elimistöön varastoituneet raskasmetallit voivat oleellisesti häiritä solujen toimintaa ja aineenvaihduntaa. Tutkimus tehdään ICP – massaspectrometrillä ja hiuskudoksesta. Tällöin saadaan vastaus elimistöön kertyneiden hivenainieden sekä raskasmetallien määrästä. Viitearvot ovat sekä ikä- ja sukupuolivakioituja. Saat todella tarkan tuloksen verrattuna terveesen, samaa ikää ja sukupuolta olevaan ihmiseen.

Tutkimusta voidaan suositella erityisesti mm. seuraavissa ongelmissa:

 • Kilpirauhasen toiminnan häiriöt
 • Akne, psoriasis, ihottumat ja muut iho-ongelmat
 • Astma ja allergiat
 • Nivelkivut sekä heikentyneet nivelsiteet ja sidekudokset
 • Puutuminen sekä pistely sormissa ja varpaissa
 • Mielialan heilahtelut,väsymys ja ärtyisyys
 • Muistihäiriöt ja -sairaudet
 • Keskittymisen- ja tarkkaavuuden ongelmat, ylivilkkaus sekä oppimishäiriöt
 • Kuukautiskivut
 • Osteoporoosi ja luukivut
 • Kasvun hidastuminen
 • Vapina sekä tasapaino- ja koordinaatiohäiriöt
 • Sydänsairaudet
 • MS-tauti, kihti ja epilepsia

Hivenaineiden puutostila voi pahentaa edellä mainittujen sairauksien tai ongelmien oireita, sekä pahimmillaan jopa aiheuttaa niitä. Kun hivenaineiden pitoisuudet ollaan tutkittu, voidaan puutostilaa tarvittaessa lähteä tehokkaasti korjaamaan.